A terrorizmus megérkezett Európába, de teszünk ellene! Durva lépésre készülnek “sógorék”!

Alaposan meg akarja erősíteni az osztrák hadsereget Hans Peter Doskozil védelmi miniszter.
„A terrorizmus megérkezett Európába. És azt sem tudjuk pontosan, hogy az illegális menekültek közül hányan maradnak megbújva Ausztriában” – érvel Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter azért, hogy a hadsereget be kell vonni belföldi rendvédelmi feladatok teljesítésébe, mert a rendőrség egyedül nem képes a feladat ellátására. Ez óriási változás az utóbbi évekhez képest, amikor a katonaság tevékenységét szűkre szabták: határvédelemre és katasztrófaelhárításra. Szolgálat a Golán-fennsíkon, unatkozás a burgenlandi határon, mentés árvizek, földcsuszamlások idején. A komoly fegyverkezés a szomszédos országokra és a NATO-ra maradt, a semleges Ausztria – mint az EU-nak a hadseregre legkevesebbet költő tagja – inkább gazdagodott. De a pár hónapja hivatalában lévő védelmi miniszter tele van ambíciókkal, és segíti a „fokozódó nemzetközi helyzet”.

A 46 éves, jogi végzettségű, szociáldemokrata Doskozil az elődeivel ellentétben fegyveres testülettől jött, karrierje a rendőrségnél vett lendületet. Miniszterségének első pillanatától héjaszerepet vállalt, s néppárti kollégáival, mindenekelőtt Wolfgang Sobotka belügyminiszterrel és Sebastian Kurzcal, a külügyi tárca vezetőjével együtt az osztrák hadsereg feltámasztásán, feladatainak kiszélesítésén fáradozik. Jó kapcsolatuknak köszönhető, hogy megalakult a hattagú biztonsági kabinet, aminek rajtuk kívül tagja a kancellár, az alkancellár és az egészségügyi miniszter. Elérték azt is, hogy a kancellár csak első az egyenlők között, nincs joga a testület döntéseit felülbírálni.

„A rendőrségnek a jogosultsága megvan, de a felszereltsége hiányzik, a katonaságnál viszont fordított a helyzet” – érvelt, és a hadsereghez soroltatta a polgári repülőgépek honi védelmét is. Majd jogszabályban is alátámasztotta a katonák határszolgálatát Burgenlandban és Alsó-Ausztriában. Ahhoz viszont már külső segítségre van szüksége, hogy a hadsereghez tartozó titkosszolgálatokat – köztük a nagy becsben tartott elhárítást – a felügyelete alatt összevonják a rendőrségi titkosszolgálattal. A kancellári hivatal dolgozik a parlament elé kerülő, az alkotmány változtatását igénylő törvényjavaslaton.

Az év végéig 7 Pandur típusú páncélozott csapatszállító, 32 Hägglund lánctalpas harcjármű, 40 páncélautó és 38 darab katonai quad érkezik a laktanyákba. A teherautókkal, terepjárókkal és szimulációs rendszerekkel együtt a beszerzés összértéke 265 millió euró. A korszerűsítés később a Hercules katonai szállító repülőgépekre és a Black Hawk helikopterekre is kiterjed, de keresik a kiszolgált Alouette III és az OH59 Kiowa helikopterek utódját is.

A létszámfejlesztési program keretében évente 8–10 pilóta és legalább 20 orvos kerül majd a hadsereg kötelékébe, s az egyenruhások körében 10–15 százalékra emelik a nők arányát. A határvédő, gyorsan mozgósítható egység létszámát a következő négy évben a jelenlegi 2200-ról 6000 főre növelik. A védelmi tárca kitart a – 2013-ban népszavazással is megerősített (HVG, 2013. január 19.) – sorkatonaság mellett, és igyekszik visszafogni a polgári szolgálatosok számát. Meg akarja teremteni ugyanakkor a profi hadsereg alapjait, és ezért a következő négy évben 3800 hivatásos katona szerződtetésével számol.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Kedveld a neked tetsző rovatunk facebook oldalát

Powered by Jasper Roberts - Blog