Életfogytiglani börtön a vörös khmer-rezsim két volt vezetőjének

Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérték a vörös khmer-rezsim két, még életben lévő volt vezetőjére hétfőn a kambodzsai ENSZ-törvényszék ügyészei Phnompenben.

MTI - A 87 éves Nuon Cheát, a néhai diktátor Pol Pot jobbkezét, az 1975 és 1979 között hatalmon lévő totális diktatúra főideológusát, valamint a 82 éves Khieu Samphan volt államfőt népirtással és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják.

Az 1998-ban elhunyt Pol Pot vezette vörös khmerek 1975 és 1979 közötti rémuralma idején csaknem negyedével csökkent Kambodzsa lakossága. Összesen mintegy kétmillióan haltak meg; több százezer embert kivégeztek, de sokan pusztultak el a munkatáborokban és éhínségekben is.

A vád hétfőn azt követelte, hogy Nuon Cheát és Khieu Samphant büntessék életfogytig tartó börtönnel, mert ez az egyetlen büntetés, amit megérdemelnek.

Az ügyészek azt hangoztatták, hogy "most a nép és a nemzetközi közösség nevében igazságot követelnek, igazságot az elpusztult áldozatoknak és azoknak, akik túlélték a kegyetlen, gonosz rendszert, amely a két vezető és mások irányítása alatt tevékenykedett".

Annak érdekében, hogy legalább egy ítéletet hozzanak a nyolcvanas éveikben járó vádlottak ügyében még azok halála előtt, az eljárást szakaszokra osztották. A mostani per az emberiesség elleni bűncselekményre összpontosít, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy embereket erővel költöztettek el lakhelyükről.

A szakaszolás ellenére a bíróságot bírálat érte lassúsága miatt, a 2011-ben kezdődött perben a négy vádlottból már kettő meghalt. Ieng Sary korábbi külügyminiszter idén márciusban, 87 éves korában hunyt el. Felesége, a 79 éves Ieng Thirith, a szociális ügyek volt minisztere, időskori elbutulásban szenved, valószínűleg Alzheimer-kóros, és ezért szabadulhatott.

A 2006-ban létrehozott kambodzsai ENSZ-törvényszék, amely kezdettől fogva súlyos pénzügyi problémákkal küzdött, eddig csak egy ítéletet hozott, a vörös khmerek egyik hírhedt börtönének Duch néven ismert egykori parancsnoka ügyében.

Duch háborús és emberiesség elleni bűnökért kapott eredetileg 35 év börtönbüntetést, ebből 19 évet kell rács mögött töltenie. Az általa vezetett, lényegében kínzóközpontként működő, S-21 jelű börtönben mintegy 15 ezer embert kínoztak és gyilkoltak meg.
Megosztás a Google Pluson

Kedveld a neked tetsző rovatunk facebook oldalát

Powered by Jasper Roberts - Blog